> Home > Basisonderwijs

Het schoolplein als verlengd klaslokaal

Maak van jullie schoolplein een goede buitenlesplek!

Vaker buitenles geven of dit stimuleren op jouw school? Een buitenlesplek bestaat uit verschillende elementen die het geven van buitenlessen makkelijker en leuker maken. Bovendien zorgt een inspirerende buitenlesplek voor een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties. Met deze tips voor de schoolpleininrichting zorg je dat jullie schoolplein nog geschikter is als verlengd klaslokaal. 

Liever meteen naar buiten en op zoek naar inspiratie voor het maken of geven van buitenlessen? Kijk dan verder op www.buitenlesdag.nl. Je vindt hier tips om zelf binnenlessen om te vormen én meer dan honderd uitgewerkte buitenlessen.  

Geld of spullen nodig voor een gave buitenlesplek?

Doe mee aan de Kleine Jantje Beton Loterij en shop in de webwinkel van IVN!

Geld nodig om een buitenlesplek te maken of losse materialen te kopen? Doe dan mee met De Kleine Jantje Beton Loterij. 50% van de opbrengst is voor de school en 50% is voor projecten van Jantje Beton. Met speciale aandacht voor projecten met kinderen in kwetsbare speelposities. Ga naar de website van de Kleine Jantje Beton Loterij.

En wist je dat IVN een eigen webwinkel heeft? Hier kun je loeppotjes, thermometers, schepnetjes en alle benodigdheden voor een moestuin vinden. En natuurlijk zoekkaarten om vogels, insecten, planten en bomen te identificeren met je leerlingen.

Tips voor jullie schoolplein

Met deze ideeën kun je dagelijks naar buiten

  • Een vast uitlegpunt zorgt voor overzicht en structuur, zoals de rand van de zandbak, een buitenlokaal of een plek in de buurt van een herkenbaar object (een grote boom of een picknicktafel). Dit zorgt voor rust in de les en op deze plek kan, bijvoorbeeld door middel van een kring, iedereen jou verstaan.

    Je creëert ook makkelijk zelf een uitlegpunt door met een stok of met krijt een cirkel in het zand of op de grond te tekenen.

  • Vaste inrichtingselementen die voor verschillende lessen te gebruiken zijn, zijn een mooie toevoeging aan het schoolplein. Denk aan cijfers op een muur, moestuinbakken, een wereldkaart op het plein, markeringen op het plein of oppervlaktes die als schrijf ondergrond gebruikt kunnen worden. Vergeet ook niet vaste groene elementen, zoals boomstammen, greppels, een grasveld of een heuvel. Het is praktisch als een bepaalde markering voor meerdere doeleinden te gebruiken is.

  • Natuur is een onmisbaar onderdeel van een goede buitenleslocatie, vanwege de positieve impact op het welzijn van de leerlingen. Ze waarderen het schoolplein niet alleen beter, ook kunnen ze zich, zelfs nog na de buitenles, beter concentreren. Bovendien stimuleert een groen schoolplein creativiteit en beweging en wordt er op een groen schoolplein minder gepest. Voorbeelden van natuur op schoolpleinen zijn een moestuin of een schooltuin, maar ook bosjes die je met de school aanplant en verzorgt zoals een Tiny Forest of een Voedselbosje.

  • Naast de vaste elementen op je schoolplein, kunnen losse materialen je les ondersteunen. Denk hierbij aan krijt, klembordjes, een bal, bakjes, dobbelstenen. Dit kunnen materialen zijn die je in de klas gebruikt of bijvoorbeeld tijdens de gymles. Het mooiste is als je de materialen voor verschillende doeleinden kan inzetten, bijvoorbeeld ook in de pauze tijdens het spelen. Vergeet ook niet om je heen te kijken voor natuurlijke materialen: misschien liggen er veel bladeren of takken die gebruikt kunnen worden.