-
Een vast uitlegpunt zorgt voor overzicht en structuur, zoals de rand van de zandbak, een buitenlokaal of een plek in de buurt van een herkenbaar object (een grote boom of een picknicktafel). Dit zorgt voor rust in de les en op deze plek kan, bijvoorbeeld door middel van een kring, iedereen jou verstaan.
Je creëert ook makkelijk zelf een uitlegpunt door met een stok of met krijt een cirkel in het zand of op de grond te tekenen.
-
Vaste inrichtingselementen die voor verschillende lessen te gebruiken zijn, zijn een mooie toevoeging aan het schoolplein. Denk aan cijfers op een muur, moestuinbakken, een wereldkaart op het plein, markeringen op het plein of oppervlaktes die als schrijf ondergrond gebruikt kunnen worden. Vergeet ook niet vaste groene elementen, zoals boomstammen, greppels, een grasveld of een heuvel. Het is praktisch als een bepaalde markering voor meerdere doeleinden te gebruiken is.
-
Natuur is een onmisbaar onderdeel van een goede buitenleslocatie, vanwege de positieve impact op het welzijn van de leerlingen. Ze waarderen het schoolplein niet alleen beter, ook kunnen ze zich, zelfs nog na de buitenles, beter concentreren. Bovendien stimuleert een groen schoolplein creativiteit en beweging en wordt er op een groen schoolplein minder gepest. Voorbeelden van natuur op schoolpleinen zijn een moestuin of een schooltuin, maar ook bosjes die je met de school aanplant en verzorgt zoals een Tiny Forest of een Voedselbosje.
-
Naast de vaste elementen op je schoolplein, kunnen losse materialen je les ondersteunen. Denk hierbij aan krijt, klembordjes, een bal, bakjes, dobbelstenen. Dit kunnen materialen zijn die je in de klas gebruikt of bijvoorbeeld tijdens de gymles. Het mooiste is als je de materialen voor verschillende doeleinden kan inzetten, bijvoorbeeld ook in de pauze tijdens het spelen. Vergeet ook niet om je heen te kijken voor natuurlijke materialen: misschien liggen er veel bladeren of takken die gebruikt kunnen worden.