Hoe kan het zijn?
Een kijkje in de toekomst
Vervolgens is het tijd om ideeën op te halen bij de verschillende doelgroepen. Hier zijn veel verschillende werkvormen voor te gebruiken. Met kinderen kan het leuk en nuttig zijn om een plek te bezoeken die aansluit bij jullie visie. Een natuurspeeltuin of een groen schoolplein bijvoorbeeld. Zeker als jullie plein (en de buurt) nu erg versteend is kan dat helpen om hun referentiekader te verbreden. Immers is het lastig om aan te geven dat je iets leuk vindt, als je dat nog nooit hebt geprobeerd of hebt gezien.
Na zo’n bezoek kun je samen met de kinderen maquettes*, collages en/of tekeningen maken. Houd eerst een korte brainstorm waarin ze benoemen wat ze allemaal zouden willen doen op het nieuwe plein. En hoe moet het plein er dan uitzien om dat te kunnen doen? Denk daarbij zo min mogelijk in toestellen, maar bijv. aan heuvels, bosjes, paaltjes etc. Laat ze dit vervolgens uitwerken. Komen ze met ideeën als glijbanen van het dak, of een zwembad op het plein? Leg dan uit dat dit hoogstwaarschijnlijk niet kan (kosten, veiligheid, …) en bedenk samen waarom dat zo leuk was geweest. Hebben ze ideeën om die elementen (uitdaging, spanning, spelen met water) op een realistische manier een plekje geven?
* Houd deze stap met de kinderen eventueel nog klein en ga pas echt maquettes maken als de ontwerper ook betrokken is. Vaak is juist wat kinderen tussen het maken door zeggen inspirerend voor een ontwerper.
Bespreek met volwassenen eerst nog eens de visie voor het plein en de ideeën van de kinderen. Wat spreekt hen aan en waar hebben ze twijfels over (waarom)? Vul de ideeën aan. Je kunt dit doen vanuit verschillende gebruikersgroepen: kinderen (diverse leeftijden), leerkrachten, BSO-begeleiders, ouders, buurtbewoners, dieren, de conciërge, … > hoe zou voor elke groep het plein idealiter ingericht zijn?
Zorg eerst voor een open brainstorm waarbij jullie zoveel mogelijk ideeën opschrijven of delen. Dat kan bijv. door een wordcloud of collage te maken (met toelichting). Daarna is het pas tijd om ideeën te wegen en keuzes te maken. Maak eventueel een lijstje met ‘must haves’ en ‘nice to haves’.