> Home > MBO > ROC A12

ROC A12

Lekker bewegen én leren op een plein dat rookvrij is

De inrichting van het schoolplein van ROC A12 in Ede was erg kaal en bestond vooral uit een stenen vlakte, een stuk gras en wat banken. Een omheind plein dat vooral werd gebruikt om te roken is nu een open plein met een groen sportveld en een amfitheater. Er staan geen hekken meer en na schooltijd komen kinderen uit de buurt voetballen op het pannaveldje. Het plein heeft niet alleen een functie tijdens de pauzes, maar er wordt ook les gegeven.

Integrale aanpak

ROC A12 werkt vanuit een integrale aanpak ‘gezonde leefstijl’, waarbij het Gezonde Schoolplein centraal staat. Onderdeel van de aanpak is de gezonde schoolkantine en punten waar studenten water kunnen tappen. Het Gezonde Schoolplein is onderdeel van een missie waar ROC A12 zich al langere tijd voor inzet, namelijk sporten en bewegen in het mbo zoveel mogelijk stimuleren.

Femmy Rave, locatiedirecteur Reehorsterweg: "Een Gezond Schoolplein betekent voor ons een plein waar studenten en medewerkers door te bewegen en te ontspannen zich weer kunnen opladen voor de lessen en andere activiteiten!"

Buitenlokaal vast onderdeel

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe plein is het buitenlokaal dat een vaste plek heeft op het rooster.

Reina Wieberdink, docent opleiding sport en bewegen en studieloopbaanbegeleider, merkt dat het Gezonde Schoolplein een uitstekende plek is om 'doe-opdrachten' te doen: "Ik gebruik voor studenten die de opleiding tot coördinator sport, bewegen & gezondheid (leefstijltrainer) doen aanleidingen op het plein voor praktijkles. Zo doen we oefeningen bij de bankjes die er staan, of gebruiken we de hekken van de pannakooi als steuntje. Zo leren ze dat allerlei materialen te gebruiken zijn als steun om ouderen of mensen met een beperking te laten bewegen."

Marloes Paters, leerling: "Ik vind het heerlijk om buiten les te krijgen. Het is een rustige omgeving, fijn om buiten te zijn en zo dingen te leren."

Rookvrij maken

Ook projectleider bij ROC A12, Sebastiaan Kuijper, is blij met het nieuwe plein en vindt dat de school daarmee een stuk gezonder is geworden.

"Dit plein heeft heel veel te bieden, je kunt samen komen, bewegen en les krijgen. Daar hoort roken wat ons betreft niet meer bij. Maar de eis dat Gezonde Schoolpleinen rookvrij moeten zijn is voor MBO-scholen een behoorlijke uitdaging. Wij hebben achter de school een plek aangewezen als rookzone, dus op het plein moet het rookvrij zijn. Als een aantal studenten die nieuwe regels overtreedt, zitten we met de hele schoolleiding daar achteraan."

Voor iedereen uit de buurt toegankelijk

Het mooie is dat in de ontwerpfase van het plein studenten actief meedachten en er zijn er verschillende sessies geweest waarbij ook docenten en buurtbewoners hebben meegedacht.

"In samenwerking met NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) en bewonersverenigingen is een bijeenkomst voor hen georganiseerd," vertelt projectleider Sebastiaan Kuijper.

"Die open opzet is goed bevallen, het blijkt ook dat buurtbewoners 's avonds een rondje lopen en er dus sociale controle is."